Historik

Den 17 juni 1989 invigdes de första 9 hålen på Gumbalde. Initiativtagare var Anita och Lars Lagergren som hämtade inspiration från andra golfanläggningar runt om i världen. På denna sida hittar ni diverse historik om Gumbalde. Mer kommer att publiceras efterhand under jubileumsåret 2019 (-2020).

Oktober 2019 - Klubbrummet och minnestavlor

Klubbrumet oktober 2019

Klubbrumet oktober 2019

Klubbrummet som vi har idag har genom åren varit både shop såväl som reception. I begynnelsen var det ett hönshus som tillhörde gården Gumbalde. Under restaureringen lät man smakfullt behålla märken vid fönsterkarmarna som visar hur hönsens klor skrapat av kanterna. Under årens lopp har klubbrummet flyttat runt på anläggningen. Under några år var det inhyst i nuvarande markhotellrum mot den nya puttingreenen, under en period i det som idag nyttjas som matsal för hotellgästerna.

En viss justering av möbleringen har under helgen (12-13 oktober 2019) genomförts och klubbens historia förevigas med hjälp av tavlor och placketter på väggarna.

Ett par tavlor återspeglar invigningen 12 juni 1993 av 18-hålsbanan med kungligt närvaro, Prinsessan Birgitta och hela svenska kändisentouraget med Lill-Babs, Robert Wells, Kent Finell m.fl. Detta var tiden innan Robert Wells blev känd och drog land och rike runt med lastbilskaravan med utrustning. Denna gång hade han ett lastbilsflak och en elorgel till sitt förfogande. En annan liten anekdot är att under dessa dagar provade Lill-Babs på golf för första gången på vår drivingrange, som då låg där övningshålen vid verkstaden nu ligger, iförd högklackat och baddräkt med shorts. Kanske inte helt enligt gängse kutym eller golfetikett. Givetvis hamnade foto i kändispressen, Hänt i veckan. Senare samma år när tidningen publicerade dessa bilder blev Lars uppringd under julhelgen av en extremt upprörd klubbchef bosatt i Spanien. Han ifrågasatta starkt vilken typ av golfklubb vi var som kunde tillåta denna klädsel. Hade nämligen skapat problem för dessa utlandssvenskar då deras fruar önskade kopiera denna klädkod. Kan nämna ett ganska roande samtal att överhöra. Silverklubban som genomfördes under invigningen hade Göran Zachrisson som initiativtagare och beskyddare. En härold drog genom Visbys gator dagarna innan för att förkunna detta evenemang. Vandringspriset har sin givna plats i klubbrummet. Även invigningen av Stångkvie flygfält (”Lars-landa”) Pingstafton 1992, flygfältet finns förevigat. En verksamhet under tiotal år gav ett pittoreskt inslag i Stångas ljudbild med fallskärmsklubbens verksamhet.

Ett annat kollage är en samling foton från klubbens första års verksamhet. Här kan vi skymta första krögarparet Lelle och Eva som under ganska provisoriska förhållanden innan bygget blev klart levererade fantastisk mat med danskt gemyt. Klubbens första årsmöte på Malmgard 11 februari 1989 finns även med, där hade vi bjudit in Inger Lind och Bruce Grafton som föreläsare. Första KM 1989 blev starten för en mycket uppskattad tradition med KM-fest som fortlöpte under många år. I år hade vi omstart av denna traditon och förhoppningsvis kan vi få till en årligen återkommande klubbfest i samband med KM där klubbens medlemmar samlas och förutom spel umgås under gemytliga former.

Många kända ansikten att finna på bilderna som väcker goda minnen till liv. Vissa inte bara yngre utan även i några fall mindre (inte bara till ålder och längd).

I trappan upp till kansliet finner ni en tavla med diverse artiklar från klubbens första år. Kan starkt rekommendera att läsa dessa om klubbens historia.

Förutom de fotokollage som nämnts har en vägg fyllts med diplom från Gotlands Golfförbund för våra lag som genom åren vunnit Gotlandsserien, perioden 2002-2013 (kan finnas senare diplom som vi inte lyckats lokalisera). Imponerande resultat och det mest framgångsrika lag vi har är Damlaget med sex (6) sex segrar följt av Veterandamernas fem (5), herrarna fyra (4) och junioreras tre (3).

Vidare har de placketer vi förärats av Svenska Golfförbundet när vi varit tävlingsarrangör för ungdomstävlingar hängts upp. Som kronan på verket erhöll vi 2005 utmärkelsen Årets tävlingsarrangör av ungdomstävlingar. Detta i konkurrens med över 200 andra tävlingsarrangörer.

En vägg har vi vikt åt klubbens storhetstid med den uppmärksammade juniorsatsning som genomfördes 2004-2008. Bl.a. Silvercertifierad juniorvänlig anläggning 2005 som följdes upp med Guld 2006. Fotokollage från några lyckliga juniortöisers äventyr när vi fick inbjudan att skicka tre töiser att spela Scandia Junior Challenge på Barsebäck tillsammans med ingen mindre än damgolfens största spelare, Annika Sörenstam. 2006 fick vi utmärkelsen Årets Junioranläggning. D.v.s. den bästa juniorklubben i hela riket. En epok i klubbens historia som saknar motstycke i golfsverige. En liten ort på landsbyggden skapade en verksamhet som fick hela golfsveriges blickar på sig. Kan nämna att den träningspyramid vi tog fram (hänger i bagboden) kopierades av SGF för sin landslagsverksamhet.

Givetvis hänger HIO-tavlan och klubbmästare Dam och Herr kvar på sina platser. Skåpet med pokaler har flyttats och där har vi några av de finaste pokalerna att erövra i klubben.

Vid ingången till hotellet finner ni en tavla med foton som visar hur den gamla hästladan byggdes om och blev hotell. Många kända lokala hantverkare varit delaktiga i skapandet av Gumbalde.

Jocke har ett antal tavlor att placera i resturangen som visar hur den gamla ladan blev Skänken och Salen. En fantastisk omvandling och lokaler vi skall vara stolta över att kunna nyttja. Vyn i Salen med den pampiga brasan i ena änden och fönsterfasaden mot Stånga kyrka i andra saknar motstycken i golfsverige.

Hoppas justeringarna av klubbrummet och synliggörandet av delar av vår historia kan öka vår klubbkänsla och det faktum att vi har en fantastisk historia att titta tillbaka på dessa första 30 åren. Använd klubbrummet som ett rum där klubbkänsla och samvaro spirar. Något att ta med oss in i framtiden där många spännande saker på agendan, Jubileumsfesten 1 augusti 2020 är en av dessa och en annan den Masterplan som Pierre Fulke fått i uppdrag av bolaget att ta fram, skall bli extremt spännande att följa.

Gumbalde Golfklubb en klubb att vara stolt över.

Kom ihåg ”Golfen berikar livet!”

/Marie och Anders Svensson

PS. Vi hjälps åt att hålla snyggt i klubbrummet. DS.
 
Fler bilder från det uppdaterade klubbrummet finns längst ner på sidan.
 

Augusti 2019 - Gumbalde Golfklubb 30 år

Anders Svensson

Anders Svensson

Själva gården Gumbalde har anor tillbaka till 1600-talet. Det finns uppgifter på att äldsta delen av mangårdsbyggnaden är från 1622. Under århundraden har gården varit en av de största i bygden, om inte den största. Redan namnet Gumbalde vittnar om detta. Gum står för den främste och balde betyder i trakten. Alltså, den främste i trakten.

Under olika tider har gården fungerat som värdshus, och resande från eller till Sudret har övernattat och ätit på gården när djuren vilat i stallen.

Under 1800-talet brann delar av gården ner, ladugårdsbyggnaden. Det som idag är restaurang och omklädningsrum var förr ladugård som var byggd i vinkel så en stor innergård bildades.

Under 1980-talet började idén om att bygga en riktig golfbana ta form i huvudet på Lars Lagergren. Lars är född och uppvuxen på gården. Tillsammans med sin hustru Anita gick han till verket och bygget satt igång 1988. Innan och under byggnationen har Lars och Anita gjort ett otal besök på golfanläggningar i Amerika och i Europa. Nämnas bör att idén till de signifikanta vita broarna och tee-skyltar kom från Silverado Golf and Country Club i Nappa Valley, Kalifornien. Inte från Olympic Club i San Fransisco som har omnämnts i olika medier. Förvisso hämtades helt säkert lite influenser från denna exklusiva klubb som Lars fattade tycke för under sina resor i Amerika.

1 oktober 1987 bildades Gumbalde Golfklubb vid ett konstituerande möte i Malmgard. 1 oktober 1988 invald i Svenska Golfförbundet som klubb nummer 232. Idag har klubben nummer 239, orsaken till denna ändring är oklar.

Klubbens första årsmöte hölls på Malmgard den 11 februari 1988 och var mycket välbesökt. Föredragshållare på mötet var den skotske golfpron Bruce Grafton och hans fru Inger Lind. Grafton var en känd golfprofil i Sverige under många år.

En liten episod om Grafton är den att han en gång i tiden tipsade greven Ian Hamilton att Gösta Carlsson var intresserad att köpa marken vid Barsebäck. Tur är väl detta. För golfsverige hade varit fattigare utan de framgångar som kommit på denna fantastiska anläggning vid Öresund, Solheim Cup och alla Mastersturneringar med alla världsstjärnor närvarande. 

De första nio hålen var klara för invigning 17 juni 1989. Samma säsong togs restaurang Skänken, shop och kanslilokaler i bruk efter omfattande ombyggnation som anpassats till den gamla kulturmiljön. Skänken är inredd i den gamla tröskvandringen, därav de rundade ytterväggarna.

På sensommaren detta år hölls det första klubbmästerskapet på klubben. Man spelade fyra varv (36 hål) på niohålsslingan i tidvis mycket tät dimma. De första årens festligheter som arrangerades i samband med klubbmästerskapet bidrog starkt till att en genuin klubbkänsla etablerades tidigt.

Salen stod klar 1992. Denna magnifika lokal med sin västra gavel helt klädd i glas med det vackra gotländska landskapet och Stånga kyrka i fonden. I andra änden av Salen har uppförts en öppen spis som i mäktighet bara kan mäta sig med dylika pjäser i gamla riddarborgar eller kungliga palats. Matchvikt 12 ½ ton! För att skapa balans i rummet var det tvunget att något extraordinärt i östra änden, balansen får sägas vara uppnådd.

Man har inte sparat på någonting under uppbyggnaden och alla färger och inventarier har valts med största omsorg.

På Pingstafton 1992 firades invigningen av ”Larslanda” med champagne och Gotlandsdricka (”dricku”).

Efter ett initiativ av Lars och i samarbete med Ivan Jacobsson byggdes Stångkvie Flygfält norr om golfbanan. En 775 x 27 meter stor landningsbana ställdes i ordning och sportflyg och sågs under många år starta och landa i Stånga. Fram till runt 2010 kunde man en sommardag i Stånga se och höra när planens motorer plötsligt tystnade uppe i skyn och därefter se hur fallskärmshoppare, skrikande av glädje eller skräck, varpå motorerna hostade igång igen. Även segelflygplan startade och landade under flera år på flygfältet, som tyvärr lagts ned.

Under samma år blev även hotellet färdigställt och konceptet började bli färdigt.

Under 1992 kom även det första numret av Gumbaldebladet ut. Detta var en medlemstidning som utkom 3 - 4 gånger per år. Tyvärr har denna tradition ej fortlevt.

Vid årsmötet 1993 invaldes Lars och Anita Lagergren till klubbens första hedersmedlemmar som en erkänsla på det hängivna arbete som de lagt ner på att skapa Gumbalde Golf.

Den 12 juni 1993 fick klubben kungligt besök. Då invigdes banans nio nya hål av prinsessan Birgitta samtidigt som tävlingen Silverklubban spelades för första gången.

En tävling som Göran Zachrisson var tävlingsfadder till. Klubbens första ”Captain of the Golf” blev Björn Edström. Silverklubban har sina rötter ända tillbaka till 1744 då man spelade om en silverklubba i Skottland. Samtidigt med detta formulerade man de första skriftliga golfreglerna (i Skottland alltså).

Startfältet var stort, 110 startande, och innehöll en mix av medlemmar och diverse celebriteter. Ulf Schmidt och Ove Bengtsson några av våra tidiga tennisess, prinsessan Birgitta, Derek Rowlands och Kent Finell är några av dessa. Hela ”Hänt i veckan” gänget deltog och efter banketten som hölls på Salen stod Robert Wells och Lill-Babs för underhållningen inne på Astuas (granngården) innergård. En värdig invigning av en värdig anläggning.

Klubbens tredje hedersmedlem blev framlidne Lennart Frödell som invalts i denna ädla skara. Detta för sitt stora engagemang i klubben såsom styrelseledamot och framför allt för sina insatser för veterangolfen. Under senare år har även Karl-Erik Bergström och Sig-Britt Svensson samt senast Olle Fredriksson förärats hedersmedlemskap.

På Gumbalde äng, där dagens chippinggreen och parkering är belägna, startade 1924 Stångaspelen, ”Gutaolympiaden”. Lars morfar, Lars Niklas Lagergren, bidrog genom att upplåta marken till detta. Man hade spelat pärk på ängen redan 1916.

1949 blev Gumbalde en riksangelägenhet efter att Lars pappa, Gustav Nilsson lät plöja upp ängen. Under denna tid var Idrotts Bladet en stor tidning i Sverige och dess chefredaktör Torsten Tegnér en känd profil. Herr Tegnér skrädde inte orden i sin tidning och jämförde detta med mord. Oklart om artikeln skrevs under rusets inverkan.

Orsaken till schismen mellan Gustav och Stångaspelens general skollärare Dahlgren går ej helt att utläsa av den omfattande floran av artiklar som följde i pressen. Klart är dock att diskussioner om arrendet var en del av osämjan. Stångaspelen flyttade under några år till Roma innan man iordningställde Stangmalmen där tävlingarna fortfarande hålls.

Gumbalde har fått mycket positiv respons i diverse artiklar och medier under årens lopp, bland annat med i inslag på TV4s Golfresan och i samma nummer av deras tidskrift publicerades några helt fantastiska bilder från banan.

Vi skall som medlemmar i klubben värna om dess rykte och känna stolthet för denna helt unika och fantastiska anläggning. Det finns inte många (om någon) anläggning i riket som kan erbjuda den närhet och intimitet som Gumbalde besitter.

Var stolta för Er klubb!

Kom ihåg ”GOLFEN BERIKAR LIVET”!

/Anders Svensson

Anders Svensson var sekreterare i styrelsen 1989-1991, ordförande i juniorkommittén 2004-2008, ledamot av styrelsen 2005 och dess ordförande 2006-2007.

Klubbens tidigare ordföranden

  • Lars Lagergren
  • Jan Edström
  • Lars Holm
  • Stig-Åke Svensson
  • Anders Svensson
  • Mikael Håkansson
  • Bo Björkman
  • Bengt Kindström
  • Olle Fredriksson
  • Lennart Weiss