956_GUMBALDE_J_Sjoman_0218_4x5 (kopia).jpg
Gumbalde full logo vit.png

Pierre Fulke "det ska vara roligt att spela här"

Image-empty-state.jpg.webp

Han är mannen, myten och legenden inom golfvärlden. Pierre Fulke är en minst sagt eftertraktad banarktitekt och står bakom många topprankade banor i Sverige.
Han är också hjärnan bakom Gumbalde Resorts nya golfbana. Ett projekt som växte fram tillsammans med Gumbaldes ägare och med VD Matz Bengtsson. Visionen har hela tiden varit att bygga en rolig och spelvänlig bana i klassisk ”resortstil”. 


– Tanken var att skapa en bana för alla. Tidigare låg det mycket hinder
och bunkrar tvärs över spelfältet och då blir det svårt att spela, säger Pierre Fulke.

Pierre Fulke berättar att man på många banor idag försöker bygga hinder till en rimlig grad, just för att fler ska kunna spela där utan att det blir för svårt att ta sig framåt. 

– Det är en svår balansgång. Men det är något jag skulle säga att vi lagt extra tid bakom här. Samtidigt som det finns en balanserad utmaning, så ska det upplevas som kul att spela här, säger Pierre Fulke. 

Vad som skiljer Gumbalde Resort från de flesta andra golfbanor på Gotland och i Sverige är att det finns ett framtaget helhetskoncept. Du ställer bilen på parkeringen och glömmer bort den tills det är dags att åka hem igen. Förutom en nyrenoverad bana finner du hotell, padel och Gårdskrog. Från torget utanför Gårdskrogen blickar man ut över golfbanan där många hål möts i symbios. 

– Det bästa jag gjort här på Gumbalde Resort är nog kopplingen som skapats mellan golfbana, hotell och Gårdskrog. Hål 1, 9, 10 och 18 ligger i direkt anslutning till det torg och uteservering där man avslappnat kan sitta och dricka något svalkande efter ronden. En familjär mötesplats med en skön känsla av trivsamhet.

"Den är kul! Det ska vara roligt att spela golf här och man ska vilja spela igen och igen och igen."
 
Pierre Fulke berättar att han är som nöjdast när han får till till bra helhetslösningar.
– Med banans nya sträckning har vi kortat ner gångvägarna mellan hålen med 1,5 km. Det resulterar i en trivsam promenad i golfbanans omväxlande miljöer. På strategiska platser på banan har vi skapat naturliga förutsättningar för intressanta möten mellan människor. Jag gillar känslan kring green på hål 15 och hål 16. 

Gumbalde Resort öppnade sina 18 hål i mitten på maj. Men Pierre Fulke understryker att banan nu behöver växa till och ihop sig med värme under sommaren. 
 
–   Skötseln är väldigt viktig. Nu är det upp till vår kompetenta banpersonal att sköta och förädla det vi skapat under det senaste året. Och det kommer vara det viktigaste framöver. 

Text: Louise Lundmark

Vision 50/50

En rolig golfuppglevelse

Tillsammans med Sveriges kanske främsta bandesigner Pierre Fulke har banan helt byggts om. Målet med ombyggnationen har varit att skapa en rolig, inkluderande och grön golfbana för i första hand den bredare målgruppen av golfspelare. I designen har vi haft med oss Svenska Golfförbundets Vision 50/50 för en roligare golfupplevelse för alla golfspelare.

För att klara vattenförsörjningen för banan har vi tillsammans med Länsstyrelsen på Gotland och Jordbruksverket byggt ca tre hektar nya dammar. Dammarna är byggda på ett sådant sätt att de skall hjälpa och gynna djurlivet på golfbanan. 

Vi har sökt och beviljats stöd från Jordbruksverket för byggnationen av dessa dammar.

EU-logo-jordbruksfonden-farg.jpeg
gumbalde_over_edited.jpg